Tulburari psihosomatice
Ai epuizat toate investigatiile medicale posibile, dar simptomele tale rezista, in ciuda celor mai performante scheme medicamentoase?
Ai fost pe la mai toate specialitatile medicale si nu ai o concluzie clara?
Te-ai gandit vreodata ca exista posibilitatea ca atunci cand sufletul tau nu poate sa-si spuna suferinta, trupul tau sa incerce sa strige dupa ajutor? Ca boala ta, pe care medicii nu reusesc sa o desluseasca, are de fapt, cauze in interior? Ca este modalitatea psihicului de a trage un semnal de alarma?
Haide sa invatam sufletul sa-si spuna durerea…
Complementaritatea cu psihoterapia este solutia pentru vindecarea atat a sufletului, cat si a trupului!
Tulburarile somatoforme – implica un pattern in care individul acuza simptome somatice, care sugereaza prezenta unei boli fizice, dar pentru care nu exista o baza organica şi pentru care nu exista explicatii satisfacatoare => exprima o interactiune dezadaptativa intre corp şi minte.
Pacientii solicita permanent investigatii medicale, in ciuda constatarilor negative repetate şi asigurarilor ca simptomele nu au nici o baza somatica. De multe ori, pacientii refuza sa accepte o posibila cauzalitate psihologica, chiar daca debutul şi evolutia simptomelor pot fi puse in legatura cu evenimente stresante.
a) Tulburarea de somatizare – Pacientul nu acuza o suferinta fizica specifica, dar are o lunga istorie de adresari diverselor servicii medicale, acuzand numeroase simptome somatice şi frecvent schimbatoare, care incep de regula inainte de 30 de Tulburarea se intinde pe o perioada de ani de zile si este caracterizata printr-o combinatie de durere si simptome gastrointestinale, sexuale si pseudoneurologice.
Simptomele caracteristice: un istoric de multe acuze somatice incepand inainte de etatea de 30 de ani care survin o perioada de multi ani si care au drept rezultat solicitarea tratamentului sau o deteriorare semnificativa in domeniul social, profesional sau in alte domenii importante de functionare.
Simptome individuale survenind oricand in cursul perturbarii:
- patru simptome algice: un istoric de durere cu cel putin patru sedii sau functiuni diferite (de ex., cap, abdomen, spate, articulatii, extremitati, piept, rect, in cursul menstruatiei, raportului sexual ori mictiunii);
- doua simptome gastrointestinale: un istoric de cel putin doua simptome gastrointestinale, altele decat durerea (de ex., greata, flatulenta, varsaturi, altele decat in cursul sarcinii, diaree sau intoleranta la diverse alimente);
- un simptom sexual: un istoric de cel putin un simptom sexual sau de reproducere, altul decat durerea (de ex., indiferenta sexuala, disfunctie erectila sau ejaculatorie, menstruatii neregulate, sangerare menstruala excesiva, varsaturi pe toata durata sarcinii);
- un simptom pseudoneurologic: un istoric de cel putin un simptom sau deficit sugerand o conditie neurologica nelimitata la durere (simptome de conversie, cum ar fi deteriorarea coordonarii sau echilibrului, paralizie sau scaderea localizata a fortei musculare, dificultate in deglutitie sau senzatia de nod in gat, afonie, retentie de urina, halucinatii, pierderea senzatiei tactile sau de durere, diplopie, cecitate, crize epileptice, simptome disociative, cum ar fi amnezia ori o pierdere a cunostintei, alta decat lesinul),
b) Tulburarea algica – este caracterizata prin suferinta somatica persistenta, localizata intr-o parte sau mai multe parti ale corpului, care nu poate fi explicata pe deplin de un proces fiziologic sau o boala somatica şi care este intotdeauna asociata cu un conflict emotional sau anumite probleme de ordin familial, profesional sau social. Factorii psihologici sunt considerati a avea un rol important in debutul, severitatea, exacerbarea si persistenta sa.
c) Tulburarea hipocondriaca – consta in ingrijorarea persistenta de a avea o boala somatica şi in tendinta de a interpreta in mod eronat şi a supraevalua orice semnal fizic sau fiziologie.
Simptome:
- preocuparea subiectului in legatura cu faptul ca ar avea sau chiar cu ideea ca are o maladie severa, bazata pe interpretarea eronata de catre acesta a simptomelor corporale
- preocuparea persista in ciuda evaluarii medicale corespunzatoare si a asigurarii contrarii.
- durata perturbarii este de cel putin 6 luni.
d) Tulburarea de conversie – implica simptome neexplicate sau deficite care afecteaza activitatea motorie voluntara sau sensibilitatea, sugerand o conditien eurologica sau alta conditie medicala generala. Se considera ca factorii psihologici sunt asociati cu simptomele sau deficitele.
e) Tulburarea dismorfica corporala – este preocuparea pentru un defect presupus sau exagerat in aspectul fizic.